Seminar i morgen: Kan kritikken lære akademia å lese bedre?

Jeg glemte å nevne dette, «Forum for litteraturkritikk», et seminar om litteraturkritikk som vi håper skal bli en årlig foreteelse på NTNU.

Kan kritikken lære akademia å lese bedre?
I 2010 ble forfatter og kritiker Tor Eystein Øverås tildelt prisen Årets litteraturkritiker. Da han takket for prisen understreket han at han så på sin egen kritikkpraksis som noe svært annerledes enn akademias behandling av litteratur, men han markerte samtidig avstand til en enkel og tabloid litteraturjournalistikk. Finnes det rom for en litteraturkritikk som nekter å velge side mellom en vitenskapelig og en salgsrettet tilnærming til litteraturen? Kan det hende at en slik litteraturkritikk er mer oppmerksom mot litteraturen den skal behandle? Hva er litteraturkritikk, og hva kan den være?

Øverås snakker om sin bakgrunn fra litteraturvitenskap og praksis som kritiker, blant annet hvor vanskelig det er å leve som kritiker uten annen inntekt.

Tor Eystein Øverås har gitt ut romanene Tittelløs (1993)og Fortelleren (1996), reiseboken Til: en litterær reise (2005) og artikkelsamlingen Livet! Litteraturen!.

Kritikkåret 2009 – Gamle gjenfortellinger om igjen
Kristoffer Jul-Larsen er stipendiat i nordisk litteratur og underviser på masterprogrammet i kunstkritikk og kulturformidling på NTNU. Han har gått gjennom litteraturkritikken i 2009 fra tolv utvalgte aviser, og vil i sin innledning presentere et oversiktsbilde av litteraturkritikken i Norge i dag. Hvor befinner de beste litteraturkritikerne seg, hva skriver de om, og hvordan gjør de det? Hva forteller kritikken oss om litteraturen, og er det verdt å lese det?

Tor Eystein Øverås og Kristoffer Jul-Larsen kommenterer hverandres innlegg og tar imot spørsmål og innlegg fra salen.

Det hele går ned på Dragvoll i rom D13, 26. august, klokken 14:15.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s